Designlampens betydning

Lamper og belysning er i dag assosiert med design, stil og interiør, men både lampenes design og betydning har utviklet seg gjennom det siste århundre.

 Måten vi bruker belysning og lamper i dag strekker seg ikke så langt tilbake i historien som man kanskje umiddelbart skulle tro. Før den kunstige belysningen med Edisons oppfinnelse av glødelampen i 1879, var den belysningen man brukte båret ene og alene av naturlig lys. Enten ved bruk av dagslys, parafin, ildsted i hjemme, stearinlys eller andre former for naturlig lys. Etter at Edison oppfant glødelampen fikk utviklingen av elektrisiteten et oppsving, og flere steder i Norden hadde de største virksomhetene og bygningene elektrisitet allerede i 1980. Elektriske lamper har deretter overtatt markedet mer og mer. I Danmark finner man noen av Europas største lampedesignere, og det er flere som mener at det faktum at vi i Norden har så mange mørke timer i løpet av året har hatt et større behov for å designe lamper som ikke bare var funksjonelle, men lamper som kunne tilføre noe til hjemmene våre, lamper som kunne mer enn å være bare belysning, lamper som også var dekorative innslag i interiøret.

Blant de aller mest kjente finner vi den danske PH-lampen som til den dag i dag har høy status innenfor interiør, dekor og belysning og produserer fortsatt nye lamper, og reproduksjoner av de gamle lamper. Både Sverige og Danmark er kjent for dine designer lamper i utlandet, og den enorme kreativiteten og anerkjennelsen de har fått, er nok mye av grunnen til at mange av de lamper de designet fortsatt er enormt populære, noe som presser prisene høyt opp, og selv reproduksjoner av de gamle lamper som de pleide å lage er virkelig dyre. Det skandinaviske design har fått sin helt egen gjenklang innenfor interiør verdenen, og bygger på en oppfattelse om et stilrent, minimalistisk design som strekker seg langt forbi å ene og alene være lamper som er ment for belysning.

Lamper har en helt særegen plass i interiøret, og fungerer både som praktisk belysning, som dekorasjon, og som stemningsgivende element. Lampens betydning har strukket seg fra å være en helt praktisk løsning fordi dagslyset forsvant og man trengte levende lys for å lyse opp etter mørkets frembrudd, gjennom oppfinnelsen av glødepæren og elektrisitetens inntog, til helt nye designmuligheter som gjør at lampen også kan være et statement i interiøret. Mange har begynt å samle på de ikoniske skandinaviske lampene, og de er vanskelig å oppdrive på loppemarkeder hvis det er de helt gamle utgavene av designet man er ute etter. Hvis man er heldig kan de dukke opp på auksjoner, men de er fryktelig dyre og ligger ofte i konkurrerende prisklasse med de nye produksjonene av de gamle lamper som designerne først solgte.

 

Lampene finnes i alle mulige forskjellige utforminger, og ikke minst i alle mulige slags materialer. Den friheten som elektrisiteten ga, gjorde at de nye lampedesignerene hadde mye friere tøyler når det kom til designet av selve lampen, fordi de ikke skulle ta hensyn til brannfaren ved å bruke levende lys i lampene. Når de designer, og designet, lamper kunne fokuset være mye mer på designet, og dette ga mange flere muligheter både når det er snakk om design i seg selv, men også i forbindelse med hvilke materialer som ble gjort tilgjengelige. Noe som gjør de skandinaviske design lamper spesielle er det store fokuset på de rene linjene , og det enkle, men samtidig slående designet. Det er tatt i bruk mye metall og plast, og både bordlamper, vegglamper, taklamper, pendler og arbeidslamper finnes i et bredt utvalg av farger og utforminger. Denne utviklingen har vært med til å sette tonen for ikke bare hvordan vi designer lamper og bruken av ulike materialer, men til hvilken betydning belysning har fått i hjemmene våre. Et viktig element i dette har vært hvordan endringen fra utelukkende praktisk belysning har blitt skyllet vekk av design bølgen som kom etter elektrisitetens frembrudd. Det var selvfølgelig ingen umiddelbar reaksjon eller utvikling, men tonen ble satt med de skandinaviske designerne, som helt opp til å dag har vært, og er fortsatt, en del av det toneangivende elementet i hvordan belysning brukes.

Design fikk lov til å komme frem i lyset som et bærende element, og dette ga mulighet for å bruke belysning på en annen måte. Belysning ble nå også dekor, og man kunne velge den typen belysning, og den typen design lamper som passet best inn sammen med den stilen man personlig hadde, og ønsket å formidle videre gjennom det visuelle uttrykket i hjemmene sine. Denne utviklingen har fortsatt frem til i dag og er i stadig utvikling gjennom ulike belysningstrender som følger de aktuelle interiørtrendene, eller som toneangivende elementer i interiørtrender. Lampene har blitt en del av varemerket som skandinavisk design bærer, som smakfull, stilren og enkel belysning som er full av potensiale og stil. Det har vært oss at et enkelt interiør kan gjøres interessant av bærende designelementer og at vi kan uttrykke oss individuelt gjennom interiør.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s