Trender, stil og identitet

 

Noen trender innenfor belysning og interiør har en sterk relasjon til holdninger til samfunnet vårt, og hva vi bruker pengene våre på sier noe om oss.

 

Trender innenfor belysning begynner å bli like gjeldende som generelle trender og tendenser innenfor bolig og interiør, og er en klar faktor bak grunnen til at bredden på utvalget av blant annet tak lamper har økt betraktelig i løpet av de siste årene. Det har vært mange trender innenfor tak lamper de siste årene, og de som har fått størst oppmerksomhet har nok vært pendler, og mer industrielle tak lamper. Disse to strømningene kan finnes igjen i interiør generelt, men også i en generell tilgang til trender. Hipstertrenden, og deres søken tilbake til noe som er mer autentisk har ført til at andre uttrykk og materialer har blitt populære å ta i bruk, også i større, kommersielle produksjoner til kjedebutikker. Det at man begynner å bruke mer rå materialer til tak lamper er et skifte fra trender innenfor tak lamper i tidligere tider der store, dyre, glamorøse tak lamper laget av fine stoffer og materialer tok hovedfokus i rommet. Nå handler det mye mer om et langt mer minimalistisk uttrykk der materialene virkelig får lov til å komme til sin rett, fordi interiøret og belysningen spiller sammen om å finne det perfekte uttrykket og balansen.

Både tak lamper hjemme hos folk og på cafeer og restauranter kan man se dette skiftet i stil, og interiøret blir tatt ned til det helt minimale, med fokus på vakre, rå materialer som får lov til å virkelig komme til sin rett. Dette setter fokus på et mer autentisk, rått uttrykk som også ofte reflekteres i den maten som blir servert på disse kafeene. Det er ikke snakk om å nødvendigvis ha en bred meny med mange kompliserte retter, men få retter laget med virkelig gode ingredienser og som skifter i løpet av året i takt med sesongene. Å trekke tak lamper inn i denne ligningen kan kanskje virke absurd, men det er bare et forsøk på å sette fokus på hvordan interiør, belysning og generell holdning til verden rundt oss avspeiles og utvikles i, og sammen med hverandre.

Å bruke rå materialer som base for designet på tak lamper skaper man ikke bare et design som relaterer seg til lys, man skaper også et design som relaterer seg til en livsstil som formildes gjennom det estetiske uttrykket lampene får. Alt spiller sammen, alt påvirker hverandre, og det er helheten det handler om. Hvilke tak lamper vi velger har mer med vår generelle stil, livsstil og holdninger å gjøre enn det vi kanskje tenker på i hverdagen, men alt vi velger til og alt vi velger fra i livene våre har potensiale til å si noe om oss som mennesker i form av hva vi setter pris på, hvilke holdninger vi har til samfunnet, miljøet og den tiden vi lever i. Tak lamper er bare en bitteliten del av det visuelle uttrykket vi gjennom interiøret vårt formidler stilen og valgene våre til verden rundt oss, og det ville være en grov feil å overse den makten smak og stil har i forhold til det å uttrykke hvem vi er. Vi uttrykker oss gjennom de klærne vi har på oss, hva vi stemmer politisk, hvilke magasinet vi leser, hvilke mennesker vi omgir oss med, hva vi spiser, hva vi ikke spier, og hvilke ting vi bruker pengene våre på. Interiør er en umiddelbar måte vi kan si noe om hvem vi er til omverdenen når noen trer inn i hjemmene våre, og de store trendene innenfor tak lamper sier ikke bare noe om oss som kjøper dem, men om den tiden og de holdningene i samfunnet som gjør at denne trender kommer frem og slår røtter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s