Unngå feil ved plassering av spotter i tak

Det å plassere spotter i tak er veldig populært. Grunnen er naturlignok at det er en så praktisk og enkel form for belysning. Å installere spotter i tak krever likevel litt forberedelse. Det er nemlig noen feil som man kan risikere å gjøre, hvis man mangler den lille forhåndskunnskapen som kreves.

Det aller viktigste når et gjelder plasseringen av spotter i tak, er nok hvor de plasseres i forhold til hverandre og omgivelsene. Spotter i tak burde ikke plasseres for langt unna en vegg – helst ikke mer enn en halv meter – for at de ikke skal være blendende. Dessuten vil de, ved å plasseres nærme veggene, også lyse opp vertikale elementer i rommet og dermed øke opplevelsen av at rommet er stort og luftig. Når det gjelder spotter i tak, bør man dessuten være litt tilbakeholden når det kommer til hvor mange man installerer ved siden av hverandre. For mange spotter kan virke mot sin hensikt og fort bli for voldsomt. Forsøk derfor å måle rekkevidden av hver enkel lampe for å beregne hvor mange du trenger, eller spør om råd hos din lampeforhandler. Disse vil kunne svare deg på spørsmål som gjelder plasseringen av spotter i tak og dessuten kunne hjelpe deg med å beregne det antallet du trenger ut ifra rommets størrelse, bruksområde og form.

Skal man selv installere spotter i tak i et nyinnflyttet hjem, er man så heldig at man kan designe plasseringen ut ifra innredningen av møbler. Plasseringen av møbler bør nemlig bestemmes aller først, før belysningen planlegges, slik at denne kan tilpasses på best mulig måte. Tenk på hvilke aktiviteter som skal foregå i rommene og hvilket lys disse krever, samt hvordan du ønsker å lyse opp de ulike møblene. Selv om spotter i tak ikke fysisk vil forstyrre møblene i rommet, vil lyset fra disse påvirke dem. Pass for eksempel på at ingen spotter er plassert slik at de kan virke blendene, skape gjenskinn i skjermer eller blir gjemt bak store og høye møbler. Kanskje ønsker du dessuten å skape en annerledes belysning i en del av rommet i forhold til resten av rommet. Her kan du, ved hjelp av spotter i taket, designe belysningen som du vil. Unngå likevel å plassere spotter i tak på veldig merkelige steder, selv om det passer til møbleringen i øyeblikket, da dette kan skape problemer når du vil ommøblere eller selge leiligheten videre til noen andre.

Selv om det på forhånd kan virke aller mest spennende å designe et oppsett av spotter i taket, hvor lampene er plassert i forhold til hverandre i et fint, symmetrisk mønster, er det altså andre hensyn som burde komme først. Plasser derfor alltid møblene der de skal stå aller først, før du analyserer behovet for belysning og setter i gang planleggingen. Spør om råd og bruk litt ekstra tid, så er sjansene for at resultatet blir optimalt straks mye større. Plasseringen av spotter i tak er tross alt ikke vanskelig, og med litt planlegging er det lett å unngå feil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s