Det finnes feller ved bruk av vegglamper og andre lamper

Vi har lamper rundt oss, overalt og til en hver tid. Vi innreder hjemmene våre med lamper og plasserer forskjellige typer i forskjellige rom med den største selvfølge. Kjøkkenet får en kjøkkenlampe, barnerommet får en barnelampe, badet får lamper som tåler fuktighet og stuen får en miks av taklamper, vegglamper og dekorative stålamper. Hvert rom og en hver funksjon har fått tildelt ”sin” type lampe, som vi leter etter med samme selvfølge som når vi leter etter møblene som også har ”sin” plass i de forskjellige rommene. Noen ganger kan det likevel lønne seg å stoppe opp og tenke seg om. Det finnes mange andre  måter  å bruke lamper på som, selv om de ikke er den mest tradisjonelle måten å gjøre det på, kan være like effektiv om ikke mer og dessuten mer dekorativ eller spennende. Dessuten er det faktisk alltid alltid vi kan stole på vanene våre. Selv om man er vant til å plassere lamper visse steder, at vegglamper har visse funksjoner til forskjell fra for eksempel taklamper, er det ikke alltid det er en god idé.

Et godt eksempel på dette er hvordan folk er vant til å plassere vegglamper over maleriene sine hjemme over sofaen. Vi henger opp vegglamper over maleriene slik at de kan bli ekstra mye opplyst og få sin fortjente oppmerksomhet i stuen. Idéen kommer helt sikkert fra museer og gallerier hvor det blir gjort det samme; små vegglamper blir diskret plassert over maleriene slik at de, hver og en får skinne og bli sett i – bokstavelig talt – i best mulig lys. Problemet er bare det at alminnelige lyspærer og vegglamper blir varme. Og malerier flest tåler ikke denne varmen over lang tid. Resultatet er at malerier som blir opplyst av vegglamper som henger tett på, vil ta skade over tid. Dette er selvfølgelig det motsatte av intensjonen man har ved at man henger vegglamper opp over maleriene. Man ønsker å gjøre mest mulig ut av kunsten og ender sørgelig nok dessverre med å ødelegge den.

Mange er nok klar over denne faren i dag, men det er nok også mange som ikke er det. Vi har kanskje vokst opp med å ha både vegglamper og malerier i stuen. Kanskje kjenner vi også noen som fortsatt har det – eller så har vi det faktisk selv… Det er helt naturlig å ikke stille spørsmål når det handler om noe så selvfølgelig og tilsynelatende enkelt som lamper, som vi jo har overalt og bruker til alt.

Løsningen på problemet med varme vegglamper i kombinasjon med malerier på veggen, er forholdsvis enkel. Det finnes i dag flere lamper og pærer som ikke avgir varme, som for eksempel LED lamper. Ved et så enkelt grep som å skifte lyspæren, kan man dermed bli kvitt denne faren. Problemet oppstår bare hvis vi over hodet ikke er klar over dette og bare fortsetter i vanens spor uten å stille spørsmål. Derfor er det faktisk viktig at vi spør oss til råds også når det gjelder noe så hverdagslig og enkelt som lamper. De menneskene som arbeider i butikken vil som regel ha større kompetanse og kunnskap på området enn deg selv, og ved å bare fortelle dem hva man skal bruke lampene til kan man enkelt få bekreftet eller avkreftet om det er risikoer eller farer forbudet med typen lamper eller måten du vil bruke de på. Dette gjelder enten det er taklamper, vegglamper eller andre typer lamper. Det er alltid bedre å spørre en gang ekstra enn en gang for lite! Og spesielt når det er folk som vet mer enn deg om vegglamper og andre lamper.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s