Taklamper som belysning – estetisk eller bare praktisk?

Det er noe fascinerende over taklamper som kilde til belysning. Jeg pleier alltid å se opp i taket når jeg er inne i en butikk, et kontor eller et hotell. Taklamper som belysning blir som regel designet ut ifra praktiske behov, men ofte også estetiske. Som regel kan man ved å se opp, gjette seg til hvilket formål rommet du befinner deg i har. Ofte kan man til og med gjette seg til om det faktisk er et hotell, et kontor eller butikk – og innenfor hvilken bransje det i så fall er. Noen ganger man man også se hva slags personer som står bak forretningen, ut ifra hvor mye tanke og flid de har lagt i designet av taklamper. Det kan man for så vidt ofte se ut ifra hvor mye flid de har lagt i å designe belysning generelt i butikken eller hva det nå er de eier. Det er likevel noe spesielt ved valget av taklamper, fordi de nettopp henger over oss og derfor ikke blir lagt merke til av de fleste. Dermed vil kun de som virkelig bryr seg om detaljer og helhet, legge like mye flid i valget av taklamper som i designet av belysning generelt.

Se bare for deg disse eksemplene: en stor matvarekjede og en opera. Hvis du har vært i en opera, er jeg sikker på at du kan huske hva slags form for belysning som lyste opp rommet. Mest sannsynlig var det første du gjorde da du kom inn i rommet å se opp i taket for så å oppdage gigantiske taklamper henge over hodet ditt. Opplevelsen av å tre inn i disse store lokalene fullt av ærverdig tradisjon og kunst, er simpelthen er så overveldende og høytidelig at vi nesten ubevisst lener hodet bakover for å ta det hele inn over oss. Så står vi der, med gapende munn og blendet av kraftig belysning fra voldsomme taklamper.

Hvis du derimot tenker på en matvarekjede, dens form for belysning og valg av taklamper, tror jeg ikke du vil komme med konkrete beskrivelser. Du vet at det er mye lys der og dermed at det finnes et stort nettverk av taklamper og belysning over hodet ditt, men sannsynligheten for at du noensinne har bøyd hodet bakover for å studere det, er liten. Og du har heller ikke gått glipp av noe. Grunnen er selvfølgelig at vi her har fokuset rettet mot matvarene på hyllene, og belysning brukes dermed utelukkende av praktiske årsaker.

taklamper og belysning

Men så er det alle de andre stedene som havner i mellom disse to ekstremene. For meg betyr det mye for opplevelsen av for eksempel en liten butikk, at valget av taklamper og belysning generelt er like gjennomtenkt som alt annet. Og jeg tror at det samme gjelder de aller fleste – selv om man ikke bevisst legger merke til  det, så betyr belysning veldig mye i et rom. Taklamper kan understreke en stemning og et konsept og trekke kundene inn i butikkens univers. Det synes jeg flere butikkeiere burde tenke over.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s