Neon og LED lamper skaper magi i nattemørket

Det jeg først og fremst forbinder med LED lamper, er neonskilt. Og det til tross for at tradisjonelle neonskilt slett ikke blir laget ved hjelp av LED teknologi. Antagelig er det fordi LED lamper i dag ofte brukes som erstatning for noen, til å dekorere kommersielle bygninger og markedsføre forretninger. LED lamper har et enda skarpere lys enn neon og lyser kraftig opp i nattemørket. I tillegg til at de også er ekstremt energisparende, er det ikke rart at LED lamper er på vei til å overta for de gamle teknikkene.

Jeg har alltid vært fascinert av lysene fra en mørklagt by. Det er noe utrolig vakkert over det; de fargerike lysene som blinker og stråler i mørket, som et vitne om all støyen og aktivitetene som følger med bybildet om dagen. Lysene som om dagen akkompagnerer lydene og bråket i gatene, blinker nå lydløst alene i nattemørket. Jeg elsker å gå lange turer etter at mørket har lagt seg, for å suge inn den spesielle stemningen. Og en viktig del av dette bildet er neon- og LED lamper. De har vært brukt av butikker og andre i årevis, for å markedsføre firmaets funksjon og tilbud. Med sterke LED lamper gjør de sitt beste for å skille seg ut i gaten, ved hjelp av farger og lys.

LED lamper

Neonskilt, og dermed LED lamper, gir meg dessuten assosiasjoner til filmverdenen. Til amerikanske filmer, hvor hovedpersonene kjører gjennom mørket langs øde veier kun opplyst av blinkende lys fra etablissementene de passerer. De passerer fargerike bilder av kaffekopper og hamburgere, navn og logoer. Vi kan vel alle se for oss de fargerike neonskiltene langs veiene i de amerikanske filmene som sier: ”Open”, ”Coffee” eller ”Motel”. Eller de trange gatene i mer tvilsomme strøk, hvor skilt lysende i rødt forteller om forbudte tjenester.

Her i Norden blir de tradisjonelle neonskiltene ikke brukt like flittig som for eksempel i USA eller Asia. Vi forbinder de kanskje ofte mer med dårlig stil og billig markedsføring. Men LED lamper og neon blir allikevel mye brukt, om det så er i mer sofistikerte former. Alle storbyer, også her i de nordiske landene, har sine symboler og kjennetegn i form av lysende skilt og displays bygget opp av neon og LED lamper.

Klassiske neonskilt blir dessuten ofte brukt nettopp for å fremheve en retro stil eller skape assosiasjoner til andre kulturer og geografiske steder. Det er noe utrolig romantisk over disse skiltene og de forsvinner nok ikke med det første, selv om LED lamper er på vei til å ta over for den gamle teknologien. LED teknologien gir oss tvert i mot flere nye muligheter til å bruke lampene og skiltene, enten vi ønsker oss et moderne, sofistikert uttrykk eller en tradisjonell, retro logo i skrikende neonfarger for å tiltrekke oss oppmerksomhet og konkurrere med naboens markedsføring.

Uansett utviklingen håper jeg at jeg kan fortsette mine natte-vandringer i gater opplyst av farger og lys, og la disse få lede assosiasjonene som vekker gamle og nye drømmer og historier til live.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s